Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк

Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк.

Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк. Фото: facebook.com/UA.KyivPolice

Події
13 грудня 2022 11:40

Учора ввечері у деяких українських та російських Telegram-каналах з'явилося відео начебто із Києва, на якому знято пожежу. У підписі до ролику йшлося, що в столиці України палає один із Пунктів Незламності. Відео швидко поширилося мережею, але мало хто захотів дізнатися про його походження та першоджерело. Як виявилося, інформація про пожежу у київському пункті обогріву - це фейк, поширений Росією в рамках інформаційної війни.

Про це розповіли, зокрема, і в Поліції Києва.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Першоджерело (а ним, ймовірно, був якийсь російський канал) написало, що у Печерському районі Києва горить Пункт Незламності. Відео постили і українські ЗМІ. Але, як встановила поліція, зняте воно було в Росії невідомо коли. Отже, ніякої пожежі в пункті обігріву населення не було. Такі повідомлення - це спосіб впливу на глядача та вигадана продумана історія.

Навіть по голосу коментатора чутно, що це наврядчи може відбуватися у Києві, адже чоловік говорить дещо з акцентом.

Столична поліція знайшла фейк під час моніторингу новин у інтернеті. Копи вирішили перевірити інформацію і ретельно проаналізували відео.

Перевірка встановила, що пожежа була знята десь на території Росії. Доказами цього є кілька деталей - автомобілі спецслужб на відео були російські. Автори, ймовірно, хотіли поширити тривожні настрої серед населення України і нагнітати ситуацію.

Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк.Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк. Фото: facebook.com/UA.KyivPolice

Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк.Пожежа у Пункті Незламності в Києві: росіяни поширили новий фейк. Фото: facebook.com/UA.KyivPolice

У поліції закликають довіряти лише офіційним джерелам інформації та не поширювати фейки РФ.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в "Укренерго" розвінчили міф про те, що Україна продає електроенергію за кордон. Керівник національної енергетичної компанії розповів, що деякі люди просто не розуміють, як працює електромережа, тому думають, що Європа користується нашою електрикою.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах