В Україні можуть ввести податок на зняття готівки: що це означає

В Україні можуть ввести податок на зняття готівки: що це означає.

В Україні можуть ввести податок на зняття готівки: що це означає. Фото: stock.adobe.com

Події
28 грудня 2022 13:28

Влітку цього року в Україні обговорювалася тема радикальної податкової реформи, яку пропонують народні депутати. Тоді бізнес і експерти відмовилися її підтримати. Попри всі виклики, пов'язані із впровадженням реформи, Парламент продовжував її допрацьовувати і зараз про цю ідею заговорили знову. Зміни пов'язані з обмеженням готівкових розрахунків, тож вони можуть бути втілені у життя, коли в Україні не буде проблем з відключеннями світла та відсутністю стабільного зв'язку.

Податкова реформа отримала назву "10-10-10". У чому вона полягає - читайте далі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Серед усіх запропонованих в рамках реформи законопроєктів є податок на зняття готівки. Мета цієї ідеї проста - влада намагатиметься боротися з тіньовою економікою та схемами з ухилення від оподаткування.

Податок на готівку має запобігти схемам із скрутками із ПДВ, виплатами зарплат у конвертах, тіньовим працевлаштуванням тощо.

Працюватимуть зміни так: якщо людина зніматиме у банкоматі або в касі банку, наприклад, 100 гривень, то з її рахунку списуватимуть ці 100 гривень і податок зверху. Про розмір такого податку поки що точно нічого невідомо, але співробітник Офісу президента, який залучений до реформи, розповів "Економічній правді", що він "точно буде меншим ніж 10%".

Через суперечки щодо питання податку на зняття готівки, ця ідея може не увійти до фінального законопрєкту. До рішення про введення оподаткування ще мають пройти дискусії з міжнародними партнерами. Уже за їхніми результатами буде відомо чи введуть податок та яким буде його розмір.

Які ще зміни передбачає реформа?

У новій податковій реформі є інші обмеження, які, ймовірніше за все, будуть втілені у життя. Наприклад, зараз влада обговорює заборону на зняття готівки для юридичних осіб та заборону продажу за готівку підакцизної продукції.

Влада планує також запровадити податок на виведений капітал. Він має замінити класичний податок на прибуток підприємств. Таким чином вдасться мінімізувати корупцію в процесі визначення прибутку податківцями, коли одні і ті ж операції підприємець трактує як витрати, а податкова – ні. За словами авторів реформи, ставка податку може бути 10% або вище.

Також в рамках реформи планують змінити розміри ставок податків, які вже діють. Ставку об’єднаного податку встановлять на рівні 10%, а військового збору - до 3%.

Введення нових змін та перешкоджання незаконним схемам з податками може стимулювати роботодавців офіційно працевлаштовувати людей. Також це допоможе Україні отримувати гроші, які раніше втрачалися через застосування схем з ухилення від оподаткування чи зменшення податкових зобов’язань. У минулому році бюджет країни через це втратив 140 мільярдів гривеньн податків із зарплат.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Національний банк України створив мережу банків, які будуть працювати у випадку блекауту. 14 українських банків об'єнали в систему POWER BANKING, яка містить у собі адреси відділень установ, які надаватимуть послуги в умовах енергетичної кризи.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах