Екскерівників "Антонова" затримали через причетність до знищення "Мрії"

Екскерівників "Антонова" затримали через причетність до знищення "Мрії".

Екскерівників "Антонова" затримали через причетність до знищення "Мрії". Фото: facebook.com/kittysoloma

Події
10 березня 2023 12:14

СБУ затримала екскерівників ДП "Антонов", оскільки підозрює їх у причетності до знищення легендарного літака Ан-225 "Мрія" та перешкоджання намірам військовослужбовців підготуватися до захисту аеропорту у Гостомелі напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Нагадаємо, літак "Мрія" було знищено під час бойових дій у Гостомельському аеропорту. Судно стояло в ангарі, незважаючи на те, що керівників "Антонова" попереджали про можливий напад Росії та радили перемістити літак у безпечніше місце. Тобто, літак можна було врятувати від обстрілу, але для цього нічого не зробили.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про цю ситуацію у березні минулого року висловився і колишній капітан Ан-225 Дмитро Антонов. Він розповів, що ще 26 січня до ДП "Антонов" надійшла інформація від NATO NAMSA з пропозицією врятувати літак та перевезти це та інші судна заводу на підприємство Antonov Logistics Salis у німецькому Лейпцигу. Проте керівництво заводу тоді нібито не відповіло на запит партнерів.

При цьому персонал та екіпаж літаків погодилися евакуюватися до Лейпцигу за два тижні до повномасштабного вторгнення РФ. На думку Дмитра, через те, що топ-менеджери "Антонова" також виїхали з України, керівництво не ухвалило рішення про перегін літака.

На звинувачення відреагувало керівництво концерну та заперечувало заяву Дмитра. Вони відповіли, що його слова базуються виключно на його особистій думці та оціночних судженнях.

Через рік після пригоди СБУ повідомило про підозру декільком екскерівникам ДП "Антонов" у тому, що їхні дії призвели до знищення "Мрії". Зокрема, було зібрано докази на колишніх гендиректорів, його заступників та начальників підрозділу з авіабезпеки.

Крім того, слідство стверджує, що напередодні повномасштабного вторгнення чиновники не пустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту, коли ті хотіли підготуватися до його захисту. У січні-лютому 2022 року вони прямо заборонили військовослужбовцям зводити в аеропорту оборонні укріплення та фортифікаційні споруди. Їм навіть заблокували допуск на територію об'єкту.

Ці дії призвели до того, що під час захисту та звільнення аеропорту загинуло безліч українських військових, а російські окупанти тимчасово захопили стратегічно важливий аеродром, населені пункти довкола. Внаслідок цього також було знищено Ан-225 "Мрія".

Фігурантам висунули звинувачення за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань у особливий період, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 114-1 КК України). Двох підозрюваних ув'язнили в СІЗО без права вийти під заставу на час досудового розслідування.

Не вдалося затримати лише колишнього заступника гендиректора ДП "Антонов", який зараз ховається від правоохоронців. Його оголосили у розшук.

Усім фігурантам світить до 15 років ув'язнення.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах