ДБР завершило розслідування авіакатастрофи у Броварах, де загинув міністр Монастирський

ДБР завершило розслідування авіакатастрофи у Броварах, де загинув міністр Монастирський.

ДБР завершило розслідування авіакатастрофи у Броварах, де загинув міністр Монастирський. Фото: unian.ua

Події
27 листопада 2023 11:41

Працівники ДБР завершили розслідування з авіакатастрофи вертольота 18 січня 2023 року в Броварах та поділилися результатами.

Як повідомили у Державному бюро розслідувань, про підозру повідомили п'ятьох посадових осіб ДСНС, які порушили правила безпеки польотів вертольота, на борту якого знаходилося керівництво Міністерства внутрішніх справ України та супроводжуючі особи. Так, про підозру повідомили:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку та порятунку ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України із міста Ніжин Чернігівської області.

Встановлено, що у січні 2023 року було заплановано візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської області. Незважаючи на застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, чиновники ДСНС залучили до перевезення делегації вертоліт, який знаходився на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно у відсутності дозвільних документів виконання інших видів польотів.

Як сталася трагедія

Реконструкція трагічного маневру гелікоптера.Реконструкція трагічного маневру гелікоптера. Фото: dbr.gov.ua

Під час підготовки до вильоту командир екіпажу не отримав інформації про метеорологічні умови на всьому запланованому маршруті, включаючи вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Крім того, екіпаж не мав необхідних допусків для польотів у складних метеоумовах та відповідних сертифікатів. Тим не менш, ніхто з відповідальних за безпеку польотів не прийняв рішення про відміну або перенесення вильоту до настання сприятливіших погодних умов.

У день польоту погодні умови були складні і вертоліт змушений був летіти на гранично низькій висоті, яка навіть менша за висоту будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок і почав здійснювати маневр обльоту, проте різко піднявся, втратив орієнтування у просторі та при завершенні маневру через відсутність необхідних навичок допустив зіткнення із землею.

Наслідки авіакатастрофи

При падінні гелікоптер пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

В авіакатастрофі загинули високопосадовці МВС, які супроводжували їх люди, а також чотири жінки і маленька дитина, які якраз прийшли в садок. 31 особа, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеня важкості.

Що загрожує підозрюваним

Чиновникам Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомили про підозру у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду. Начальник служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру у службовій недбалості.

Санкція статей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах