У столиці триває демонтаж будівлі "Київпроект": що там зроблять

У столиці триває демонтаж будівлі "Київпроект": що там зроблять.

У столиці триває демонтаж будівлі "Київпроект": що там зроблять. Фото: спільнота Ukrainian Modernism

Транспорт та інфраструктура
31 серпня 2022 11:04

У Києві вже декілька тижнів проводиться частковий демонтаж будівлі "Київпроект". Забудовник пояснює, що роботи розпочали для зміцнення схилу та будівництва двоповерхового паркінгу, у якому, зокрема облаштують бомбосховище для цілого кварталу.

Ця будівля у Києві є знаковою і зараз до неї прикута увага волонтерів та активістів. Проте, як виявилось, нічого протизаконного у діяльності забудовника немає, він має дозвільну документацію та архітектурну концепцію будівлі "Київпроект". 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

SAGA Development зазначає, що частковий демонтаж розпочали відповідно до нових норм, які вимагають створення надійоного укриття. Це неможливо зробити без демонтажу, оскільки споруда збудована з розбірних бетонних конструкцій. Однак після будівництва паркінгу, який слугуватиме бомбосховищем, демонтовані конструкції відновлять.

Незважаючи на війну, девелоперська компанія продовжує виконувати зобов’язання перед інвесторами та працювати над проєктом реновації "Київпроекту". Демонтаж частини будівлі не є протизаконним, адже погоджений з юридичною особою “Київпроект”, якій належать авторські права.

Компанія SAGA Development у 2019 році двічі проводила публічні зустрічі зі стейкхолдерами проєкту, мешканцями району та киянами, щоб обговорити реновацію будівлі. До обговорення також були залучені провідні українські архітектори та команда урбаністів з “Агентів змін”. Усі дослідження щодо доцільності робіт на об'єкті "Київпроект" є у відкритому доступі.



Юридичний власник "Київпроекту" підняв питання щодо її модернізації та реновації. Усе через те, що будівля перестала виконувати свою початкову функцію проєктного інституту та перетворилась на офісний центр. Також роботи на об'єкті розпочали через її незадовільний технічний стан, застарілі та зношені системи, які потребували заміни.

Фахівцями було розроблено низку архітектурних концепцій, але жодна з них не відповідала задуму проєкту та не могла бути реалізована через несучу спроможність будівлі. Тому пошуки оптимального рішення продовжувалися, і з цією метою були залучені Perfect Group і SAGA Development.

Так було вирішено зробити ремонт будівлі з укріпленням схилу та будівництвом дворівневого підземного паркінгу. Стилобатну частину було демонтовано саме для цього. Як зазначає компанія-девелопер, таке архітектурне рішення допоможе поліпшити ситуацію з припаркованими автомобілями вздовж доріг, зняти транспортне напруження в районі та облаштувати велике бомбосховище для всього кварталу, де є дві школи, дитячі садочки, безліч житлових будинків та адміністративних установ. Згідно з новими будівельними нормами вони мають бути забезпечені надійним укриттям.

А пізніше у будівлі "Київпроект" планують облаштувати комерційні приміщення для 7 тематичних лабів, які доповнять та урізноманітнять інфраструктуру району. У той же час модерністський стиль будівлі буде збережено. 

У столиці триває демонтаж будівлі "Київпроект": що там зроблять.У столиці триває демонтаж будівлі "Київпроект": що там зроблять. Фото: SAGA Development

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у відомому Замку доктора у Києві почали демонтаж містка, що з'єднує його із садибою поруч. Однак це не повязано з демонтажем історичної будівлі - робітники просто виконують протиаварійні роботи. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах