У Києві планують реконструювати старі, непридатні до життя будинки

У Києві планують реконструювати старі, непридатні до життя будинки.

У Києві планують реконструювати старі, непридатні до життя будинки. Фото: nkau.gov.ua

Транспорт та інфраструктура
12 листопада 2022 16:36

У Києві поруч із великими новобудовами є досить багато старих будинків, які побудовані понад 30 років тому. Тож Київською міською владою розглядається масштабний проєкт оновлення будинків, які вже майже непридатні для життя. За думкою депутатів, ситуація із цілими кварталами старих будинків потребує змін, а кияни повинні мати сучасне житло.

Тож депутати Кабінету Міністрів, Київських міських воєнної та державної адміністрацій, місцеві забудовники та активісти розглянули підготовку законопроєкту №6485, що передбачає реконструкцію старих будинків.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це на своїй Facebook-сторінці розповіла депутатка та голова Київської міської організації партії “Слуги народу" Леся Забуранна.

У Києві з часом можуть провести комплексну реконструкцію кварталів, які мають будинки застарілого житлового фонду. Така ж перспектива розглядається і в інших містах України.

Проте, щоб реалізувати цей проєкт, потрібно врегулювати багато питань. Зокрема, влада має продумати, як і куди відселити громадян із непридатних для проживання будинків. Депутатка зазначає, що важливо зробити цей процес комфортним для людей.

- Впевнена, наша плідна співпраця допоможе розв'язати всі питання, отримати максимально ефективний закон та зробити нашу столицю ще кращою, - підсумувала Леся Забуранна.

У Порівняльній таблиці законопроєкту говориться, що громадяни та суб’єкти господарювання, які мають у власності житлові чи нежитлові приміщення, які увійдуть в список на реконструкцію відповідно до Закону України "Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", отримають рівноцінні житлові чи нежитлові приміщення на праві власності. Власників будинків, які будуть реконструюватися, згідно із Законом, будуть інформувати про проведення ремонту в режими реального часу.

Зазначається також, що в Україні загалом налічується 30 380 багатоквартирних житлових будинків, віднесених до застарілого житлового
фонду:

  • 7 646 з них збудовані включно до 1919 року; 
  • 9 693 - збудовані у період з 1920-1953 роки;
  • 7 192 - збудовані у період з 1954-1969 роки;
  • 5 364 - збудовані у період з 1970-1989 роки;
  • 785 - збудовані у період з 1990-2010 роки.

Продовження експлуатації таких будинків несе в собі некомфортне життя мешканців таких об’єктів та пряму загрозу для їхнього
життєвого середовища. Саме такі квартали є об’єктом реконструкції та інвестування.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Верховна Рада України підтримала закон про запровадження комплексної термомодернізації будівель. Житлові будівлі будуть утеплювати не частково, а повністю. Влада надаватиме певну частину коштів на такі роботи, але в залежності від функціонального призначення будівель, їхньої висотності та виду будівництва, будуть встановлюватися вимоги до енергоефективності.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах