У Києві встановлюють додаткові засоби захисту для енергетичних об'єктів

У Києві встановлюють додаткові засоби захисту для енергетичних об'єктів.

У Києві встановлюють додаткові засоби захисту для енергетичних об'єктів. Фото: bigkyiv.com.ua

Транспорт та інфраструктура
15 грудня 2022 08:22

Щоб запобігти новим блекаутам і вберегти енергетичну інфраструктуру Києва від російських ракет, на електропідстанціях вже встановлюють додаткові засоби захисту. Вони виглядають як бетонні конструкції, які є сильнишими за наявні залізобетонні блоки.

Про таку ідею захисту почали говорити ще влітку, коли зрозуміли, що російські війська будуть компенсувати втрати на фронтах ударами по критичній інфраструтурі України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це розповів колишній міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в ефірі телеканалу "Київ".

За його словами, деякі підстанції у Києві були захищені від небезпеки фундаментними залізобетонними блоками. Завдяки ним обладнання витримує удари, коли ракета влучає у трансформатор. Енергетики перейняли цей досвід і роблять більш сильні бетонні конструкції, що додатково захищатимуть підстанції.

Олексій Оржель говорить, що росіяни добре знають нашу енергетичну систему, так само як і ми їхню, бо так склалося історично. Тому вороги могли б щодня знищувати наші ТЕС і ТЕЦ, якби не вдала робота української протиповітряної оборони.

Частіше за все, захисні конструкції на підстанціях витримують удари. Але у період морозів росіяни можуть масовано бити по таким об'єктам, тому додатковий захист не завадить.

Експерт розповів, що росіяни почали атакувати нашу критичну інфраструктуру до настання морозів, бо намагалися помстития за Кримський міст. Проте, це ще більше підготувало українців до охорони своїх енергетичних об'єктів. Бо зараз стрес від влучань був би більший і всій системі було б важко працювати і відновлюватися.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що українська влада має план, як уникнути блекауту. Його деталі поки що не розкриваються, але він може підвищити рівень безпеки енергосистеми. У рамках цього плану, зокрема, для пошкодженої ракетами критичної інфраструктури придбали обладнання для відновлення.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах