У Києві планують залишати укриття відчиненими цілодобово

У Києві планують залишати укриття відчиненими цілодобово.

У Києві планують залишати укриття відчиненими цілодобово. Фото: Vgorode

Транспорт та інфраструктура
01 червня 2023 17:49

Укриття у Києві планують залишати відчиненими на постійній основі, а не лише під час повітряної тривоги. Таке рішення було ухвалено на тлі новин про загибель трьох людей, оскільки вони не змогли спуститися у зачинене укриття у Деснянському районі під час ракетного обстрілу.

Про це заявив голова Департаменту муніципальної безпеки та охорони здоров'я КМДА Роман Ткачук під час брифінгу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, уламки однієї збитої ракети впали на територію дитячої поліклініки у Деснянському районі. У цей момент на вулиці стояли люди, які хотіли потрапити в укриття поліклініки, але воно було зачинене. Один чоловік вирішив оббігти будівлю з іншого боку, щоб розбудити охоронця і той відкрив укриття. Але доки він біг, його дружина загинула від падіння уламків ракети. Також загинули ще двоє людей, зокрема одна дитина.

Хто відповідає за зачинені укриття?

Глава вищезгаданого департаменту зустрівся з журналістами та відповів на запитання щодо укриттів. За його словами, відповідальність за укриття несуть виключно балансоутримувачі. Є три форми власності таких приміщень - державна, комунальна та приватна. Балансоутримувач самостійно визначає комендантів, які відповідальні за те, щоб відчинити укриття під час повітряної тривоги.

Контролює цей процес департамент. Його співробітники проводять перевірки та ставлять питання, чому надходять скарги на зачинені укриття, проте у відповідь вони чують виправдання, що комендант спав, був в іншому районі під час тривоги, не зміг приїхати й інші причини.

Відповідальність за зачинене укриття у Деснянському районі нестиме балансоутримувач, проте на запитання журналістів чи понесе відповідальність особисто Ткачук, він відповів, що готовий це робити відповідно до рішень правоохоронних органів, які зараз проводять розслідування.

У зв'язку з трагедією відкрито кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України), а також проводяться обшуки у Департаменті муніципальної безпеки та охорони здоров'я КМДА. Глава департаменту це підтвердив і заявив, що наразі прокуратурі надають усі документи та інформацію про звернення громадян, реакцію чиновників на це.

Укриття будуть відкриті постійно

На запитання журналістів, чому укриття просто не можуть бути відчинене постійно, Роман Ткачук заявив, що сьогодні, 1 червня, вже було ухвалено рішення, щоб це реалізувати.

Він пояснив, що раніше були розмови про те, що не можна тримати ці приміщення цілодобово відкритими, оскільки там були проведені ремонтні роботи і бездомні можуть там оселитися. Але, враховуючи те, що сталося, рішення міськвлад може змінитися.

- Ми не маємо іншого виходу, окрім як тримати їх постійно відчиненими, - заявив голова департаменту.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах