Чи потрібно освітянам, які виїхали за кордон, терміново повертатися в Україну

Чи потрібно педагогам, які виїхали за кордон, терміново повертатися в Україну.

Чи потрібно педагогам, які виїхали за кордон, терміново повертатися в Україну. Фото: lexinform.com.ua

Події
29 квiтня 2022 16:01

Соціальні мережі та деякі ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що педагоги, які на початку війни в Україні виїхали за кордон, зобов'язані негайно повернутися. Однак це не відповідає дійсності, адже дитячі садочки та школи не підлягають під Постанову Кабінету Міністрів України "Про деякі питання організації роботи працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану".

Вчителі та вихователі можуть працювати з-за кордону. Про це повідомила заступниця голови Верховної Ради України (від опозиції) Олена Кондратюк.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За її словами, освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що заклади освіти комунальної форми власності не є суб’єктами господарювання державного сектору економіки. Тож українські вчителі можуть працювати дистанційно з-за кордону без оформлення відрядження.

Переважна кількість педагогів - це жінки. Багато хто з них, рятуючись від бойових дій, поїхали з України разом з дітьми і знайшли тимчасовий прихисток в країнах ЄС. Тож змушувати їх зараз повертатися у міста, які досі обстрілюються Росією - це наражати на небезпеку в першу чергу дітей. Керівники закладів освіти та органів управління освітою, які вимагають від вчителів негайно повертатися в Україну на підставі діючого закону, перевищують свої повноваження.

Олена Кондратюк звернулася у Кабінет Міністрів України для того, щоб влада невідкладно надала детальні роз'яснення щодо того, кого саме стосується постанова № 481 від 26 квітня 2022 року та якими є механізми її реалізації.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що школярі, які під час війни вчаться в школах за кордоном, після повернення повинні будуть здати екзамен, щоб поновитися в українській школі. Проте є декілька способів, як можна уникнути цього

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах