У Києві кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі

У Києві кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі.

У Києві кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі. Фото: facebook.com/denis.stagi

Події
04 травня 2022 17:31

У Києві невідомі особи кілька днів били та катували у власній квартирі білоруського журналіста Дениса Стаджі, який є активістом "Білоруського дому в Україні". Його дружина Вікторія Лавнікевич знайшла чоловіка вдома на підлозі без свідомості та з численними побоями.

Злочинці знущалися з Дениса Стаджі, надягали наручники та загортали у мішки для сміття. Катувало активіста, ймовірно, білоруське КГБ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це жінка повідомила у Telegram.

- Судячи зі стану, його катували і били кілька днів поспіль. Він весь був загорнутий у мішки для сміття, на голові - ковдра, повний рот землі, на зап’ястях – ясний слід від наручників. Від побоїв на ньому буквально не було живого місця, - написала Вікторія. 

У час, коли Дениса Стаджі катували, Вікторія Лавнікевич разом з дитиною перебувала на заході України. Зв'язок з ним вона втратила. 

Жінка заявила, що на тілі Дениса були сліди сильних ударів по голові, ребрах, нирках, руках, ногах та пальцях ніг. Крім цього його ребра та спина були порізані ножем. 

У квартирі, за словами дружини журналіста, був повний безлад, багато речей розбито чи зіпсовано. Однак гроші та цінні речі невідомі не забрали. 

У Києві невідомі кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі.У Києві невідомі кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі. Фото: Вікторія Лавнікевич

Злочинці тримали Дениса Стаджі у заручниках, змушували пити суміш алкоголю з барбовалом та септилом,  а також, ймовірно, вводили метадон або скополамін. Лікар підтвердив, що Дениса було отруєно невідомою речовиною, що викликало серйозне ураження нервової системи та половини легень.

Денис Стаджі провів у комі близько тижня та пережив кілька клінічних смертей. Тиждень він провів під ШВЛ. Весь цей час лікарі оцінювали його стан як украй тяжкий і не давали більше 30% на виживання. Але Денис дивом вижив. Період реабілітації, за словами лікарів, триватиме кілька місяців. Через цілеспрямовані удари по голові, усередині утворилося безліч гематом, з пам'яті стерті події останнього року.

Увага! Далі фото 18+!

У Києві невідомі кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі.У Києві невідомі кілька днів катували білоруського журналіста Дениса Стаджі. Фото: Вікторія Лавнікевич

Ймовірно, знущання над журналістом тривало не один день, а декілька тижнів, але ситуація не розголошувалась в інтересах слідства.  Причиною нападу Вікторія називає взяття під контроль каналів та чатів, які вона разом з Денисом створила для білорусів в Україні. Другим завданням злочинців був намір фізично ліквідувати Дениса після отримання потрібної інформації.

Як вважає Вікторія Лавнікевич, напад на її чоловіка пов'язаний із вбивством білоруського активіста Віталія Шишова влітку 2021 року. Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Віталій був головою організації "Білоруський дім в Україні" і зник після того, як 2 серпня вийшов на пробіжку біля свого будинку. 3 серпня минулого року тіло Віталія Шишова було знайдено в одному з парків Святошинського району. Віталій, як і інші активісти "Білоруського дому", виступав проти режиму Олександра Лукашенка, намагався просувати ініціативи, які мали на меті сформувати білоруську діаспору в Україні та займався верифікацією білорусів, які в’їжджали на територію України.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах