В Україні оголосили перші підозри командирам військ РФ за обстріли цивільних об'єктів

В Україні оголосили перші підозри командирам військ РФ за обстріли цивільних об'єктів.

В Україні оголосили перші підозри командирам військ РФ за обстріли цивільних об'єктів. Фото: gettyimages

Події
03 сiчня 2023 10:18

Росія майже щодня обстрілює цивільну та критичну інфраструктуру України, чим порушує правила та звичаї війни. Наша держава фіксує усі порушення, збирає докази і готує підозри кожному окупанту, який причетний до організації ракетних атак.

Перші звинувачення заочно оголошені двом представникам командування армії Росії. Саме вони несуть відповідальність за обстріли цивільних об’єктів України. Співробітники Служби безпеки України зібрали достатню доказову базу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У пресслужбі СБУ розповіли, що підозру у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни, а також посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України отримали командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил зс рф генерал-полковник Сергій Кобилаш та колишній командувач Чорноморським флотом РФ адмірал Ігор Осіпов.

В Україні оголосили перші підозри командирам військ РФ за обстріли цивільних об'єктів.В Україні оголосили перші підозри командирам військ РФ за обстріли цивільних об'єктів. Фото: t.me/SBUkr

Ці двоє військових стали першими підозрюваними у справі обстрілів цивільної інфраструктури України з боку Росії.

Встановлено, що генерал полковник Сергій Кобилаш із лютого 2022 року виконує вказівки вищого військово-політичного керівництва Росії і дає підлеглим накази щодо знищення українських міст. Він керує масованими ракетними ударами по житлових будинках, лікарнях та об’єктах критичної інфраструктури у різних регіонах України.

Частіше за все російські військові використовують для цього стратегічні ракетоносці Ту-160, Ту-95МС, а також дальні ракетоносці-бомбардувальники Ту-22М3 і ракети типів Х-555, Х-101, Х-55 і Х-22.

А інший підозрюваний - адмірал Ігор Осіпов - з 24 лютого до 10 серпня 2022 року служив у Чорноморському флоті РФ та віддавав накази проводити ракетні удари по великих містах України з акваторії Чорного моря.

Для цих ворожих атак окупанти використовували високоточні керовані крилаті ракети "3М14-Калібр" з російських бойових кораблів.

За цими фактами триває досудове розслідування.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у полоні РФ наразі знаходиться 3 392 українських солдатів. Це офіційна цифра. Також понад 15 тисяч військових і цивільних українців вважаються безвісті зниклими. Росія часто порушує Женевську конвенцію, погано поводиться з військовополоненими і не пускає до них Міжнародний комітет Червоного Хреста та інші компетентні організації.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах