Україну звинуватили у фейках про жертв війни, використовуючи кліп репера Хаскі

Україну звинуватили у фейках про жертв війни, використовуючи кліп репера Хаски

Україну звинуватили у фейках про жертв війни, використовуючи кліп репера Хаски фото: https://www.youtube.com/channel/UC7q48M96boi1L3m8TQVVBrg

Події
05 квiтня 2022 17:02

У соцмережах ботоферми розповсюджують інформацію про те, що знайдені у Бучі вбиті мирні жителі – актори. Як "доказ" публікують відео, на якому нібито одне з мертвих тіл рухається і навіть курить цигарку.

Спочатку відео про "фейки України" з'явилося на сторінці у Facebook під назвою موسوعة الأسلحة التكتيكية (Енциклопедія тактичної зброї), яка керується з Лівану та Іраку. Пізніше публікації тиражували майже на всіх континентах світу.

Звинувачення України у створенні фейків про жертв війниЗвинувачення України у створенні фейків про жертв війни фото: https://www.facebook.com/groups/RussCanada/

Проте насправді відео, де загорнутий у целофан труп курить, було зроблено під час зйомок кліпу на пісню "Ніколи" російського репера Хаскі. Відео з'явилося на YouTube 26 вересня 2020, тобто за 2 роки до війни в Україні.

У 2021 році саме цей кадр деякі ЗМІ використовували, щоб показати "фальшування трупів" і заперечували пандемію коронавірусу. Тоді розпочали перевірку інформації та виявилося, що фото з "ожившими трупами" 30 березня 2021 року в TikTok першим опублікував російський художник та дизайнер Василь Іванов. Тоді ж він зазначив, що вони були зроблені під час зйомок кліпу для російського репера Хаскі.

Кадри зі зйомок кліпу було опубліковано задовго до війниКадри зі зйомок кліпу було опубліковано задовго до війни фото: https://www.tiktok.com/@vasyaivanovdesign

4 квітня MAXAR TECHNOLOGIES опублікувало супутникові знімки, що автоматично створюються її системами. Знімки, які фізично неможливо фальшувати, показують вулиці Бучі під час окупації у березні 2022 року.

Зокрема, на вулиці Яблонській помітні тіла вбитих людей. Вони лежать на дорозі в тому ж порядку, в тих же позах та положеннях, які фіксує відеозйомка з машини після звільнення Бучі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах