У Києві планують зробити "міжшкільні" укриття: що це таке

У Києві планують зробити "міжшкільні" укриття: що це таке.

У Києві планують зробити "міжшкільні" укриття: що це таке. Фото: kyivcity.gov.ua

Події
28 жовтня 2022 22:55

У Києві влада планує зробити так звані "міжшкільні" укриття для дітей та батьків. Вони будуть знаходитися між сховищами, які вже є на території комунальних шкіл і садочків. Наявні укриття, натомість, мають привести до ладу. Чиновники також повинні вивчити можливості перебування батьків у цих будівлях та провести інструктаж учасників освітнього процесу щодо дій у разі оголошення повітряної тривоги.

Про  це йдеться у рішенні Київської міської ради. За його погодження проголосували 86 депутатів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з прийнятим рішенням, Департамент освіти і науки КМДА спільно з відповідними структурними підрозділами повинні обстежити та взяти на облік підземні та наземні будівлі закладів освіти, щоб визначити, які з них можна використовувати як споруди подвійного призначення та найпростіші укриття. Відповідно до внесених змін, потрібно також розглянути можливості перебування у “міжшкільних” укриттях батьків та інших осіб, які супроводжують дітей.

Під час такої перевірки столична влада зверне увагу на будівлі та споруди, які розташовані біля навчальних закладів. Завдяки цьому буде можливе поповнення фонду захисних споруд цивільного захисту Києва.

У разі потреби чиновники мають створити у цих укриттях запаси матеріалів, обладнання, інструменту, води та медичних засобів, потрібних для приведення в готовність та укомплектування фонду захисних споруд цивільного захисту.

Також влада має зайнятися  розробкою проєктно-кошторисної документації для облаштування найпростіших укриттів у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Коли ці зміни буде втілено в життя - невідомо, адже на такі роботи не було заплановано витрати з міського бюджету.

Нагадаємо, коли рішення про створення укриттів для учнів було прийняте, деякі столичні депутати та експерти з архітектури розкритикували його. Річ у тому, що в укриттях в підвальних приміщеннях неможливо створити додаткові входи/виходи, що дуже важливо для безпеки тих, хто там перебуває. Крім того, наші Державні будівельні норми зовсім не розраховані на захист населення від бомбардувань, тому спершу їх потрібно дещо змінити.

Наразі контроль за виконання рішення щодо створення "міжшкільних" укриттів та сховищ на території навчальних закладів покладено на постійну комісію Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, а також на постійну комісію Київської міської ради з питань освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що зараз діти змушені навчатися в тяжких умовах воєнного стану. Навчальний рік проходить ненормовано, бо на це впливають віялові відключення світла, повітряні тривоги та інші проблеми. Щоб діти навіть у таких умовах могли нормально отримувати знання, для них створили декілька ресурсів з навчальними курсами і підручниками.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах