Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві, винесли вирок

Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві у 2020 році, винесли вирок.

Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві у 2020 році, винесли вирок. Фото: Politeka

Події
05 квiтня 2023 15:23

У понеділок, 3 квітня, Шевченківський районний суд Києва ухвалив вирок майору Володимиру Холодному, який влітку 2020 року скоїв наїзд на трьох курсанток, перебуваючи у нетверезому стані. Дівчата тоді зазнали серйозних травм.

Розслідування тривало майже три роки, але нарешті винуватець аварії покарає.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Передісторія

25 серпня 2020 року майор Володимир Холодний, будучи у стані алкогольного сп'яніння, збив трьох молодих курсанток Тетяну Ніколаєву, Галину Ніколін та Олександру Гуй. Інцидент трапився на території київської військової частини на вулиці Зоологічній. Внаслідок ДТП дівчата зазнали тяжких травм, двом постраждалим ампутували по одній нозі, а у третьої діагностували переломи обох ніг.

Винуватцем аварії виявився місцевий майор Володимир Холодний. За два тижні до трагедії його перевели до цієї військової частини на посаду начальника курсу факультету підготовки військових лікарів. У день ДТП він відзначав призначення з іншими підлеглими.

Холодного відправили на гауптвахту під час розслідування. Однак пізніше суд дозволив йому вийти під заставу.

Vgorode вдалося поспілкуватися з батьками курсанток, які розповіли, як дівчата переживають ситуацію. Також ми дізналися, що говорили про те, що сталося в лікарні та академії.

У свою чергу, постраждалі відмовилися від запропонованої їм компенсації, пояснивши своє рішення тим, що гроші потрібні сім'ї Холодного, адже має онкохвору дружину і дитину. Дівчата подякували волонтерам, медикам та всім небайдужим людям, які їм допомагали. При цьому вони заявили, що незадоволені діями слідчого. З'ясувалося, що він навіть жодного разу до них не прийшов, щоби взяти свідчення у справі.

Детальніше почитати про те, з якими труднощами зіткнулися дівчата, що постраждали, можна почитати тут.

Як відбувався суд?

За порушення правил дорожнього руху, що спричинило потерпілим тяжкі тілесні ушкодження, Холодному призначили 6 років позбавлення волі та заборону на 3 роки керувати транспортними засобами. Фігуранта заарештували прямо в залі суду конвоїри, які чекали, передає "Судовий репортер".

Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві, винесли вирок.Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві, винесли вирок. Фото: sudreporter.org

До того ж, було задоволено позов військового госпіталю про стягнення з майора 249 тисяч гривень, витрачених на лікування постраждалих.

При цьому прокурор Дар'я Лисенко на дебатах 31 березня вимагала максимального покарання для обвинуваченого – 8 років ув'язнення. За її словами, поведінка Холодного, а саме затягування судового процесу, незважаючи на неодноразові заяви про визнання вини, не вказувала на щире каяття. Крім того, пом'якшення вироку, зазначила прокурор, негативно вплине на ставлення інших водіїв до правил дорожнього руху.

Що розповіли постраждалі?

Одна з курсанток Галина Ніколін, яка отримала в день трагедії переломи ніг, підтримала позицію прокурора, назвавши Холодного "соціально безвідповідальною особою", оскільки офіцери не повинні з'являтися перед своїми підлеглими в стані сп'яніння і тим більше сідати за кермо.

Дівчина поділилася, що своїми діями він завдав її здоров'ю непоправної шкоди, адже наслідки аварії вона відчуває досі. Галина розповіла, що потребуватиме лікування, щоразу воно буде все дорожчим. А через аварію вона тепер обмежена у своїх фізичних можливостях і будь-яка її кар'єра, як військова, так і громадянська, зламана майором.

За словами Галини, її хобі - це спорт та подорожі. Однак зараз вона постійно відчуває страх і тривогу перед автомобілями, позбавлена нормального сну, постійно прокидається під звуки машин, що проїжджають, і на будь-які інші звуки. Подолати цю проблему вона не спромоглася навіть за допомогою курсу лікування у психіатра. До того ж після аварії вона не могла ні їсти, ні спати чотири місяці.

– Це зі мною буде до кінця життя. Щоразу я згадую цей день – 25.08.2020, і бачу, що на місці події було близько 15 людей. Жертв могло бути набагато більше. Ніхто ніколи не поверне нам наше здоров'я, – підсумувала постраждала.

Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві, винесли вирок.Майору Холодному, який збив трьох курсанток у Києві, винесли вирок. Фото: sudreporter.org

Ще одна постраждала Тетяна Стінська (Ніколаєва) також висловилася щодо поведінки Холодного. Вона зазначила, що замість того, щоб "збігати від правосуддя", той уже міг би відбути вже деякий час свого покарання.

- Якщо він сподівався, що за ці роки наші емоції стихнуть, це марно, бо він не знає, що таке одягати протез щоранку, який не хоче вдягатися. Що таке на милицях ходити, які будуть з тобою до кінця життя? Як у 24 роки розбилося все моє життя! – сказала дівчина.

Третя постраждала Олександра Гуй, яку через важкі травми та ампутацію ноги відправили до Німеччини на лікування, дала свідчення з відеозв'язку і на засідання суду не приїхала.

Що розповів адвокат Холодного та сам майор?

Адвокат обвинуваченого Олександр Навродський розповів, що за останні два роки Холодний нібито не міг влаштуватися на роботу і тому не мав жодного доходу, щоб допомогти постраждалим дівчатам або утримувати свою сім'ю. При цьому він заперечує, що фігурант намагався затягнути справу і назвав це лише емоціями постраждалих.

Те, що судовий процес тривав понад два роки, не вина Холодного, заявив адвокат. Також він зазначив, що підсудний скоїв ненавмисний злочин через необережність, а ще має двох неповнолітніх синів та хвору дружину. Тому він просив пом'якшити покарання та звільнити Холодного, давши йому 5 років позбавлення волі умовно.

Сам Володимир Холодний розповів, що просився на фронт, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, проте через нерозглянуту кримінальну справу йому відмовляли.

Він зазначив, що готовий покарати, але не таке жорстоке, адже це також і покарання для всієї його родини.

- Якщо я на вісім років сяду, як вони житимуть, що вони будуть їсти? Це покарання для всіх. Я теж покараний, але інакше. Прошу суд взяти до уваги, що я все життя нікому не робив зла, тільки добро. Пішов добровольцем у 2014 році на фронт. Допомагаю армії, займаюсь волонтерством, усім допомагаю. І вам (прим. ред. – звертався до постраждалих) я також хотів би допомагати постійно, хотів, щоб був якийсь контакт між нами, щоби ми спілкувалися. Чим я можу, я допоміг би вам. Але чомусь зі мною не захотіли спілкуватися, – заявив підсудний.

Тривалість суду він пояснив тим, що хотів послухати всіх свідків, оскільки не знав, як сталася трагедія.

Чому судовий процес тривав так довго?

У лютому 2021 року, через півроку після трагедії, на допиті майор Холодний визнав свою провину, вибачився перед курсантками і погодився на короткий судовий розгляд. Тобто він підтримав розслідування без дослідження всіх доказів та заслуховування свідків. Однак потім Холодний раптово передумав і схотів повний процес.

Це призвело до того, що слухання справи тривало ще два роки.

За останні кілька місяців засідання доводилося п'ять разів відкладати, оскільки Холодний не міг забезпечити явку всіх своїх свідків, але наполягав на їхньому допиті. Коли вкотре свідки не з'явилися, суддя поставив питання про закінчення цього етапу, щоб провести повторний допит обвинуваченого та перейти до дебатів.

Холодний намагався припинити це, заявивши про відведення судді, але заяву не задовольнили.

Вдруге давати свідчення майор відмовився, сказавши, що його позиція не змінилася з лютого 2021 року, і він підтримує свої попередні пояснення.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах